Tudatos életmód

Fénnyel érkezők

A naptári év utolsó hónapját a fény jelenléte szövi át. Nem a természetes Napé, hanem a magunk csiholta fényé. A lángoké, a gyertyáké, vagy jelen korunkban leginkább a mesterséges fényeké: az égősoroké, vagy a cikázó neoné. Várakozunk… A keresztény kultúrkörben 4 hetes Advent előzi meg Jézus születését, a Karácsonyt. A latin adventus szó jelentése: eljövetel,… Tovább »

Tavaszi megújulás

Március hónapban a természet újjászületik, elindul valami, vagyis inkább újrakezdődik. Kizöldül a természet, megindul a növekedés. Mi emberek is lehetőséget kapunk egyfajta megújulásra. Új energiákkal vethetjük bele magunkat új dolgokba, tevékenységekbe. A következő táplálkozási és életmód tippekkel szeretnék erre vonatkozóan tanácsokkal szolgálni. Tavaszi tisztítókúra Tavasszal nem csak a házunkat és kertünket kell rendbe tenni, kitakarítani,… Tovább »

Mézes puszedli reformosan

Előnye, hogy nem kell a tésztát hűtőbe tenni és azonnal fogyasztható, mert puha! Hozzávalók: -90 dkg liszt (tipp: 60 dkg teljes kiőrlésű búza- vagy tönkölybúzaliszt+30 dkg finomliszt) -12-14 dkg barna cukor vagy nádcukor -2 dl olvasztott méz -10 dkg kókuszzsír vagy vaj 3 dl növényi tej (pl. rizstej) vagy sima tej -1- mk szódabikarbóna -1… Tovább »

Lét-tudatos Hírlevél

Készül a decemberi Lét-tudatos Hírlevél. Hamarosan ide is felteszek néhány karácsonyi reform ételt és az ünnepekkel kapcsolatos írást, ötletet. Ha valaki szeretne a hírlevélre feliratkozni, megteheti a lét-tudatos honlap belső oldalain.... Tovább »

GMO Kisokos

A napokban megjelent egy kiadvány: GMO Kisokos – Élelmiszerkalauz tudatos vásárlóknak címmel. Tömöri Balázs kampányfelelős jóvoltából értesültem erről, és ezen a linken töltöttem le az anyagot. Az igényesen összeállított kiadvány felhívja figyelmünket arra, hogy élelmiszereink veszélyben vannak, ugyanis az Európai Unió számos genetikailag módosított (GMO) élelmiszer forgalmazását engedélyezte, így hiába tilos hazai földeken a termesztésük,… Tovább »

Ősz az aromaterápiában

Ősszel kicsit visszafogottabbakká válunk, kicsit lassabban, megfontoltabban tevékenykedünk, befelé fordulunk, szervezetünk is készül a télies üzemmódra. A kevesebb fény, a sötétebb reggelek és esték miatt hangulatunk is könnyebben ingadozhat, és lehet borongósabb. Az alábbiakban ezért hangulatjavító és alvást elősegítő olajokat mutatok be. Illóolajak hangulatjavításra Mandarin Relaxál, oldja a stresszt, elősegíti az alvást Javítja az emésztést… Tovább »

Illóolajok, aromaterápia

Az aromaterápia eredete évezredekre nyúlik vissza. A növények gyógyító eszenciái a gyökerekben, levelekben, virágokban, gyantában vagy a kéregben rejlenek. Az illóolajoknak is külön történelme van, most csak annyit említenék, hogy már az Ókortól kezdve alkalmaztak gyantából, fakéregből és virágszirmokból kivont értékes illóolajokat, részben kellemes illatuk miatt, részben gyógyszerként, illetve vallási célokra. Magát az aromaterápia elnevezést… Tovább »

Tökös receptek

Szezonját éli a sütőtök. Gyermekkoromban szinte kizárólag sütőben sült formában fogyasztottuk, téli csemegeként. Napjainkban viszont egyre népszerűbbek a belőle készült ételek. Az alábbiakban tökös receptek következnek, mely jelzi, hogy igen sokoldalúan használhatjuk fel. SÜTŐTÖKÖS-MÁKOS PITE Hozzávalók: Tészta: 45 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt 15 dkg finomliszt csipet só 20 dkg pálmazsír 2,5 dkg élesztő víz (kb…. Tovább »

Őszi ízek 2. – receptajánlóval

Tökfélék szezonja Zöldségek közül a tökfélék számtalan variációban készíthetők el. A patisszon érdekes formája megmozgatja a fantáziát. Félbevágva, a cakkos szélű kosárformákat különféle töltelékkel tölthetjük meg. Félkörű cikkelyekre szeletelve és masszába forgatva (panírozva) pedig ki is süthetjük. A lila héjú padlizsán egyre népszerűbb és ismertebb eledel. Rántott és töltött változatán kívül padlizsánkrémként, kenyérre kenve is… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!