Ősz során érdemes minél több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, amíg lehetőség van erre, mert a téli hónapok során nem jutunk elegendő friss növényhez.
A tárolással, fagyasztással, vagy akár természetes tartósítással megőrzött gyümölcsök és zöldségek –bármennyire körültekintőek vagyunk is-, a hetek, hónapok során jelentősen veszítenek vitamintartalmukból.
Gyümölcsök közül említhetjük a FÜGÉT, mely állítólag a legősibb termesztett növényünk.
Nyersen vagy szárított változatban is fogyaszthatjuk.
Leginkább emésztésre gyakorolt előnyös tulajdonságairól ismert. Magas rosttartalma és magvai révén ugyanis serkenti a gyomor működését, fokozza a bélműködést. 2-3 szem elrágása már telítettség érzést ad, és fokozza a bél perisztaltikáját.
Fügéről bővebben: itt.
A SZŐLŐ vért és beleket tisztító, idegeket erősítő hatással rendelkezik. Magas természetes cukortartalma energiát biztosít a szervezetnek még nehéz fizikai, de szellemi munka esetén is.
Gazdag antioxidánsokban, melyek erősítik az immunrendszert és védelmet nyújtanak a rák és szívkoszorúér-betegségekkel szemben.
A szőlő magjából készült olaj értékes tulajdonságokkal rendelkezik.
Szőlőről bővebben: itt.
Csontjaink védője: a dió
A régi falusi házak udvarán szinte mindenhol találunk terebélyes lombú diófát, melynek termése felbecsülhetetlen jelentőségű.
A magvakban lévő kalcium erősíti a csontokat, gyermekek számára elősegíti a csontnövekedést, felnőtteknél pedig segít megelőzni a csontritkulást.
Vastartalma miatt vérszegénység ellen is ajánlott. Gyermekeknek érdemes darált dióval megszórni a gabonakását.
Fogyasztása elősegíti a szellemi munkát, és csökkenti a depresszió kialakulását.
Dióról bővebben: itt.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: